Proefjes rijden bij de HJC Manege

Zodra je zelfstandig met een paard of pony in de bak kan rijden, mag je meedoen aan de F-proeven. Vraag bij twijfel aan je instructeur of je er al aan toe bent. 

Wat is een F-proef?
Bij een F-proef rijd je alleen in de bak en volg je de instructies van de voorlezer. Die leest de proef van ongeveer 5 minuten. Het gaat erom dat je de opdrachten zo netjes mogelijk uitvoert. Een jury beoordeelt hoe je dat doet. Hij of zij let daarbij op de figuren die je rijdt, je tempo en overgangen, je houding/zit en de uiterlijke verzorging.

Inschrijven op het juiste niveau
Bij de eerste keer overleg je met je instructeur welke proef passend is bij jouw rijniveau (max. F6). Daarna bepalen je resultaten wanneer je doorstroomt naar het volgende niveau.

Oefenen
In de week voor de proeven oefen je in de les vaak een paar keer het rijden van een proefje. Zo weet je een beetje wat er komen gaat.

Voorbereiden
Een paar dagen voor de wedstrijd is de startlijst klaar. Die vind je dan op de website. Je ziet dan wie er op welke pony start. Je kunt dan samen met andere ruiters afspraken maken over de verzorging van de pony. Bij de proeven is de pony altijd tot in de puntjes verzorgd: helemaal schoon en de manen gevlochten. Weet je niet hoe dat moet? Vraag dan aan de andere ruiters om het samen te doen en het je te leren. Het poetsen van de pony doe je ruim voordat de eerste ruiter op die pony start.
N.B. de paarden/pony's hoeven niet gewassen te worden!!! 

Starten
Op de dag van de wedstrijd zorg je dat je er minstens een uur voor je eigen starttijd bent. De tijd op de startlijst kan op de dag zelf nog veranderen. Het kan door omstandigheden uitlopen of inlopen.  Bij de inrijbak is altijd iemand die je dat kan vertellen. Wees op tijd gereed en wees flexibel. Afhankelijk van de beschikbaarheid van de pony kun je vooraf even inrijden. Doe dat rustig en maak je pony niet te moe. Houd ook rekening met de andere ruiters: ook zij willen een frisse pony die er ook na drie ritjes nog netjes uitziet. Draag de pony daarom altijd netjes over aan de volgende ruiter.

Afzadelen
De laatste ruiter zet de pony weer op stal. De knotjes haal je direct uit de manen, het zadel en hoofdstel ruim je schoon op.

Prijsuitreiking
Na afloop is er een prijsuitreiking. Je ontvangt dan je protocol. Daar staan alle onderdelen van je proef op met je cijfers. Je persoonlijke puntenaantal is voor jou het meest belangrijk. Daarnaast krijgen de beste ruiters in iedere categorie ook een prijs. Dat is natuurlijk ook leuk! Het aantal prijzen per categorie is afhankelijk van het aantal deelnemers en van de hoogte van de scores.

Kledingvoorschrift
Een complete wedstrijd outfit (rijjasje met plastron, witte blouse, witte rijbroek en witte handschoenen) is niet verplicht. Je kunt ook kiezen voor een sweater zonder opdruk of een witte blouse met lange mouwen. Handschoenen zijn niet verplicht maar als je met handschoenen rijdt moeten het witte zijn. Verder uiteraard cap, rijbroek en rijlaarzen of chaps. 

MEEDOEN
Je kunt je inschrijven door een mailtje te sturen met daarin je naam, proef en een paard van 1e keuze en 2e keuze. We proberen je te plaatsen op het paard van 1e keuze, maar als het paard veelgevraagd is, of geblesseerd, dan start je op je 2e keuze of een ander paard.
Het inschrijfgeld voor de proef is 15 euro, die betaal je op de wedstrijddag contant bij het secretariaat. Bij afmelding na de woensdag voor de wedstrijd blijft het inschrijfgeld verschuldigd.

  
VAARDIGHEIDSPROEF  

Inschrijven voor deze proeven kan via de mail proefjes@hjcmanege.nl